.

13 bálna pusztult el az év elején Schleswig-Holstein partjánMegfejtetteék az év elején Schleswig-Holstein nyugati partjaira sodródott 13 nagy ámbráscett halálának okát.

 

A cetek gyomrában műanyaghulladékra is bukkantak, de nem ez okozta a halálukat - közölték szerdán Tönningben, ahol a boncolás eredményeit mutatták be.
 

A parton fekvő állatoknál saját testsúlyuk nyomta össze véredényeiket, tüdejüket és más belső szerveiket. A partra vetődés előtt mind a 13 tengeri emlős jó egészségi állapotban volt - mondta Ursula Siebert, a hannoveri állatorvosi egyetem munkatársa.

Élelem után úszva juthattak egyre sekélyebb vizekre a hatalmas testű emlősök, míg végül partra sodródtak. Előtte egy napon át éhezhettek, utoljára valószínűleg a Norvég-tengeren táplálkoztak, erre utalnak a gyomrukban talált polipmaradványok.
A januárban és februárban szárazföldre sodródott cetek úgy juthattak a sekély vizű Watt-tengerbe, hogy az Atlanti-óceán északkeleti részén tomboló viharok nagy tömegű vizet, azzal együtt a cetek táplálékául szolgáló polipféléket hajtottak az Északi-tengerbe, amint azt Uwe Piatkowski tengerbiológus már korábban megállapította.

MTI.
Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja