.

1100 méter mélyről hozták fel az elsüllyedt spanyol hajó kincseit




Az Európai Unióban eddig egyedülálló módon több mint 1100 méteres mélységből vitték felszínre egy több mint kétszáz éve elsüllyedt hadihajó használati tárgyait spanyol kutatók - jelentette be a spanyol kulturális miniszter Cartagenában.

Az elsüllyedt fregatt a legendás spanyol armada részét képezte, 1786-ban bocsátották először vízre a kubai Havannában. A Spanyolországot az amerikai gyarmatokkal összekötő kereskedelmi útvonalon közlekedett, ahol a konvojokat gyakran támadták meg a brit birodalom hajói. Noha a két ország között épp tűzszüneti megállapodás volt érvényben, az uruguayi Montevideóból hazatérő, négy hajóból álló konvojt a britek mégis megtámadták a dél-portugál Santa María-foknál. A Nuestra Senora de las Mercedes legénységéből 249-en vesztették életüket, az 51 túlélőt elfogták és Angliába vitték a három másik spanyol hajóval és azok legénységével együtt. Az ütközet előzménye volt a híres trafalgari csatának.

Ínigo Méndez de Vigo elmondta: az augusztus közepén kezdődött expedíció a Nuestra Senora de las Mercedes nevű, 1804. október 5-én egy tengeri csatában elsüllyesztett fregatt maradványait kutatta fel a portugál partok közelében, Cádiz városától 50 kilométerre. A fából készült hajótest teljesen megsemmisült, de a kutatók egy különleges, távirányítású víz alatti robot segítségével 1136 méter mélyen több, még megmenthető tárgyat is találtak. Az Európai Unió területén korábban ilyen mélységben még nem végeztek tengeralatti régészeti feltárást - tette hozzá a miniszter, hangsúlyozva, hogy ez a technikailag úttörő vállalkozás újabb és újabb roncsok feltárását eredményezheti.
 
Iván Negueruela, a spanyol vízi régészeti múzeum igazgatója elmondta, a Liropus 2000 nevű tengeri robot segítségével először feltérképezték a területet, megfigyelték, hogy a tárgyak milyen állapotban vannak és melyek azok, amelyek még megmenthetőek 211 évnyi oxidáció és korrózió után. Végül 12 tárgyat emeltek ki a tenger mélyéről: egy 80 centiméteres bronzágyút, egy aranymozsarat, egy ezüst gyertyatartót, tányérokat, evőeszközöket. Kiválasztásuknál az is szempont volt, hogy lenyomatot adjanak a korabeli hajón zajló életről is egy későbbi kiállításon - mondta a szakember. A tengerfenéken hagytak több vaságyút, ónöntvényeket, horgonyokat.
 
A Nuestra Senora de las Mercedes nevű hadihajó maradványait 2007-ben találta meg az Odyssey nevű, kincsvadászattal foglalkozó amerikai cég. Ők hozták felszínre a fregatt értékes rakományát a több mint 500 ezer darab arany- és ezüstérmét, amelyet 1803-ban, Peru fővárosában, Limában vertek és épp az anyaország felé tartottak vele, amikor a brit flotta megtámadta a spanyol hajókonvojt. A spanyol állam épp ezért visszakövetelte a kincseket, amelyeket hosszas pereskedés után 2012-ben az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának döntése nyomán kapott meg. A kincs mai értékét mintegy 350 millió euróra becsülik.

sg.hu 


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart



Vár a Costa del Sol