.

A Habsburg ház utolsó spanyol királya

II. Károly spanyol király az évszázadokon keresztül folytatott belterjes házasságok következményeként ronda és szellemileg elmaradott volt.

Richelieu bíboros felemelkedése és tevékenysége

Richelieu bíboros (1585-1642), aki a Vörös Eminenciásként ismert, egy politikai zseni volt, egyszersmind egy olyan francia államférfi, aki létrehozta Franciaország hatalmát és az abszolút monarchiát.

Halálba táncolták magukat

500 évvel ezelőtt, Strasbourg városában egy asszony, Frau Troffea egyszer csak táncolni kezdett az utcán. Megállás nélkül táncolt, egyes forrásokban négy, máshol hat napot említenek.

77 éve történt Pearl Harbor szétbombázása

1941. december 7-én egy békésnek látszó vasárnap reggel, 7 óra 49 perckor 183 japán repülőgép intézett támadást a csendes-óceáni amerikai flotta Pearl Harbor-i támaszpontja ellen

561 éve halt meg V. László magyar király

1457. november 23-án halt meg Prágában V. (Utószülött) László Habsburg-házi magyar és cseh király, akinek neve leginkább Arany János balladája révén él a köztudatban

Port Royal a kalózok Szodomája

A jamaikai Port Royalt a „legvadabb város e földön” címszóval illették, ahol a kalózok, prostituáltak, bűnözök és rabszolgák elképesztő gazdagságban éltek

Hogyan lett a független Katalónia a spanyol királyság egyik tartománya

A madridi udvarnak már az 1600-as években sem tetszett Katalónia viszonylagos függetlensége és központosítási törekvések 1640-ben felkelést váltottak ki,

Kerek 330 éve foglalták vissza a keresztények Nándorfehérvárt.

Háromszázharminc éve, 1688. szeptember 6-án vették vissza a keresztény hadak a törökök által 1521-ben elfoglalt Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot.

1526. augusztus 29.

1526. augusztus 29-én szenvedett katasztrofális vereséget a Tomori Pál és Szapolyai György vezette magyar had I. Szulejmán oszmán szultán (ur. 1520-1566) seregeitől.

Az 1870-es években küszöbön állt egy európai háború

Törökország és Oroszország a Balkánon feszült egymásnak az 1870-es évek második felében, amibe a nagyhatalmak is bekapcsolódtak. Nem sokon múlt a „világháború”.

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja