.

A középkor különös cipő divatja

A középkori cipő divat egyik legbolondosabbnak tűnő és legkülönösebb fejezete 1340 körül kezdődhetett a lengyelországi Krakkóban

Mátyás király előtt 534 éve kapitulált Bécs

A magyar történelem kevésbé feldolgozott része az a náhány év, amikor Mátyás király 1485-ben elfoglalta Bécset és még udvarát is oda költöztette.

Egy spanyol hódító, aki majává változott

Gonzalo Guerrero volt katona, tengerész, rabszolga, fejedelem, és az amerikai kontinens első mesztic (kevert őslakos és európai származású) lakóinak apja is.

Orosz katonaözvegy elkeseredett bosszúja a második világháborúban

Marija Oktyabrszkaja 1943-ban értesült róla, hogy férje elesett a németek ellen vívott harc során, amiért azonnal bosszút esküdött. Vagyonát egy tank építésére ajánlotta fel.

Mór vár Portugáliában

Az arabok Tariq ibn Ziyad hadvezér vezetésével, 711 májusában a Gibraltári-szoroson átkelve, mintegy hétezer emberrel indultak a vizigót trónkövetelő megsegítésére

A Habsburg ház utolsó spanyol királya

II. Károly spanyol király az évszázadokon keresztül folytatott belterjes házasságok következményeként ronda és szellemileg elmaradott volt.

Richelieu bíboros felemelkedése és tevékenysége

Richelieu bíboros (1585-1642), aki a Vörös Eminenciásként ismert, egy politikai zseni volt, egyszersmind egy olyan francia államférfi, aki létrehozta Franciaország hatalmát és az abszolút monarchiát.

Halálba táncolták magukat

500 évvel ezelőtt, Strasbourg városában egy asszony, Frau Troffea egyszer csak táncolni kezdett az utcán. Megállás nélkül táncolt, egyes forrásokban négy, máshol hat napot említenek.

77 éve történt Pearl Harbor szétbombázása

1941. december 7-én egy békésnek látszó vasárnap reggel, 7 óra 49 perckor 183 japán repülőgép intézett támadást a csendes-óceáni amerikai flotta Pearl Harbor-i támaszpontja ellen

561 éve halt meg V. László magyar király

1457. november 23-án halt meg Prágában V. (Utószülött) László Habsburg-házi magyar és cseh király, akinek neve leginkább Arany János balladája révén él a köztudatban

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja