.

Magyar hercegnőből spanyol királyné

Sokan nem ismerik Árpád-házi Jolánt, az Aragóniába kiházasított magyar hercegnőt, akit napjainkig tisztelet övez a spanyol vidéken.

A középkori ostromgépek a kor technikájának csúcsát képviselték

A középkori hadviselés legsűrűbben előforduló formája az ostrom volt. Ennek legnagyobb segédeszköze az ostromgép volt, amivel nem csak falat törtek, hanem egyéb mérgező anyagot is bejuttattak  a várba.

Légikatasztrófa a Róna utcában

A korabeli újságok nem írtak róla, pedig 1961-ben Budapestre zuhant egy sétarepülő. A hazai polgári repülés tragédiájáról új digitalizált képek kerültek elő.

1456-ban fellélegezhetett Európa

563 éve, 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira.

A modern kori történelem leghíresebb túszmentő akciója

1976. július 4-én az ugandai Entebbe repülőterén izraeli kommandósok rajtütéssel kiszabadították egy palesztin és nyugatnémet terroristák által eltérített repülőgép utasait.

A Habsburg ház spanyol uralkodóinak beltenyészete

A királyi dinasztiák nagy hívei voltak a "családon belüli" házasságoknak, hogy tisztán tartsák a vérvonalaikat. Ennek a politikának köszönhetően halt ki a Habsburgok spanyol ága.

A középkor különös cipő divatja

A középkori cipő divat egyik legbolondosabbnak tűnő és legkülönösebb fejezete 1340 körül kezdődhetett a lengyelországi Krakkóban

Mátyás király előtt 534 éve kapitulált Bécs

A magyar történelem kevésbé feldolgozott része az a náhány év, amikor Mátyás király 1485-ben elfoglalta Bécset és még udvarát is oda költöztette.

Egy spanyol hódító, aki majává változott

Gonzalo Guerrero volt katona, tengerész, rabszolga, fejedelem, és az amerikai kontinens első mesztic (kevert őslakos és európai származású) lakóinak apja is.

Orosz katonaözvegy elkeseredett bosszúja a második világháborúban

Marija Oktyabrszkaja 1943-ban értesült róla, hogy férje elesett a németek ellen vívott harc során, amiért azonnal bosszút esküdött. Vagyonát egy tank építésére ajánlotta fel.

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja