.

Hogyan lett a független Katalónia a spanyol királyság egyik tartománya

A madridi udvarnak már az 1600-as években sem tetszett Katalónia viszonylagos függetlensége és központosítási törekvések 1640-ben felkelést váltottak ki,

Kerek 330 éve foglalták vissza a keresztények Nándorfehérvárt.

Háromszázharminc éve, 1688. szeptember 6-án vették vissza a keresztény hadak a törökök által 1521-ben elfoglalt Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot.

1526. augusztus 29.

1526. augusztus 29-én szenvedett katasztrofális vereséget a Tomori Pál és Szapolyai György vezette magyar had I. Szulejmán oszmán szultán (ur. 1520-1566) seregeitől.

Az 1870-es években küszöbön állt egy európai háború

Törökország és Oroszország a Balkánon feszült egymásnak az 1870-es évek második felében, amibe a nagyhatalmak is bekapcsolódtak. Nem sokon múlt a „világháború”.

Légikatasztrófa a Róna utcában

A korabeli újságok nem írtak róla, pedig 1961-ben Budapestre zuhant egy sétarepülő. A hazai polgári repülés tragédiájáról új digitalizált képek kerültek elő.

A győzelem napja: május 8.

1945. április 25-én az amerikai és a szovjet csapatok találkoztak az Elbánál. Április 30-án a Berlint ostromló szovjet erők elfoglalták a Reichstagot, Hitler öngyilkos lett. Május 8-án a III. Birodalom kapitulált

Spanyolország a XVI. században úgy gazdagodott, hogy közben szegényedett

A mór uralom alatt, kialakult prosperitást a késöbbi spnyol uralkodók vallási fanatizmusa nem tudta megőrizni. Spanyolország a XIX. századra Európa legszegényebb országává vált.

A kalandozások kora nem volt más, mint ösztönös önvédelem a honfoglalás után

A magyarok elpusztítására indult seregével a frank király, ám csalódnia kellett: 908 augusztusának elején már a második hatalmas pofonba szaladt bele.

Nem kapott békecsókot, ebből tudta: meg kell halnia

Hogyan lett Becket Tamás az angol király legjobb barátjából II.Henrik halálos ellensége.

Ki volt a legendás Arthur király és egyáltalán létezett e

Tudósok vitatkoznak azon, hogy élt-e a nagy király és a legendás varázsló. A történészek máig képtelenek eldönteni, hogy vajon ki is lehetett Arthur király.

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja